Fracturile (sau cand ni se rupe osul) - partea a doua

In blogul anterior va povesteam despre fracturi si cum se trateaza. Acum hai sa detaliem putin despre complicatii si la ce sa ne asteptam atat dupa tratament, cat si daca alegem sa nu ne tratam din prima, fie ca nu putem ajunge la medic, fie ca tratamentul initial a esuat.

Complicatiile in ortopedie se impart in locale (se manifesta doar in locul respectiv afectat) sau generale (in tot corpul) si imediate sau tardive (la cel putin 6 saptamani dupa eveniment).

Sa le luam pe rand:

Complicatii locale imediate:
1. Leziuni de vase de sange sau de nervi - pot fi extrem de redutabile si pot duce inclusiv la pierderea segmentului afectat daca nu sunt descoperite si tratate la timp (leziuni de artera) sau pot determina un deficit de functie ireversibil (leziuni de nerv). Examenul clinic e cel mai important, precum si investigatiile ne pot ajuta foarte mult la descoperirea acestor leziuni
2. Orice fractura inchisa poate teoretic sa devina deschisa, adica sa nu mai existe bariera de piele intre os si mediul exterior. Asta duce de multe ori la infectie si prelungirea tratamentului, cu costuri mult mai mari decat in cazul fracturilor inchise.

Complicatii locale tardive:
1. Intarzierea in consolidare sau pseudartroza - adica fractura sa vindeca mult mai greu sau chiar deloc. Deseori apare din cauza tratamentului incorect, dar apare si datorita altor factori interni sau externi, cum ar fi infectia, probleme de vascularizatie a zonei afectate, unde aportul de sange catre fractura e insuficient, fie din cauza traumatismului, fie din cauza altor boli sistemice (cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infectia HIV, fumatul, etc.).
Va spuneam ca orice fractura care comunica cu articulatia se va vindeca mai lent din cauza lichidului articular.
Mai exista si anumite medicamente care fac treaba asta, cum ar fi:
- BIFOSFONATII (Fosamax, Bonviva, etc) care determina fracturi secundare atipice si intarzie vindecarea osoasa (cel putin post-chirurgical)
- STEROIZII (PREDNISON, MEDROL,ETC.) prin tulburari de flux sagvin si nu numai
- ANTIINFLAMATOARELE NONSTEROIDIENE inhiba formarea de os nou prin inhibitia unei enzime (COX)
- FLUOROCHINOLONELE (CIPROFLOXACINA, TAVANIC, ETC.) pe langa ca sunt toxice pentru celulele care formeaza cartilaj si tendon (condrocite si tenocite) mai intarzie si vindecarea osoasa.
 - MEDICATIA ANTIRETROVIRALA SI CITOSTATICELE, din motive lesne de inteles.
2. Calus vicios - inseamna ca fractura s-a vindecat dar cu un os nou format care fie este mult prea mare, fie a inglobat in el o structura importanta, cum ar fi un nerv, sau apasa pe ceva care da durere, etc.
3. Osteoporoza patata (sau sindromul Sudeck) este o complicatie care este urmarea unul raspuns nervos negativ al persoanei respective. Face parte din sindromul algo-neuro-distrofic (sau reflex simpatic) si practic apar niste modificari la nivelul vaselor de sange, la nivelul nervilor periferici si implicit al osului respectiv. O ipoteza spune ca inseamna ca persoana respectiva a fost profund afectata psihic de traumatismul respectiv si "a uitat" de mana sau piciorul afectat. Este mai frecvent in randul persoanelor mai sensibile psihic si necesita un tratament multidisciplinar adecvat.
4. Osificarea heterotopica sau pe romaneste, creste os acolo unde nu a fost niciodata, sau unde nu trebuie. Apar mici calcificari pe radiografie in zone unde initial sunt doar parti moi. Sunt anumite zone care fac asta in mod deosebit, si anume cotul si soldul. De regula de vina e hematomul post-traumatic care se calcifica.

Complicatii sistemice:

1. Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara. Apar fie imediat dupa producerea fracturii, fie postoperator, fie dupa imobilizare prelungita. Se formeaza cheaguri de sange in special la nivelul venelor membrului inferior si blocheaza fluxul de sange. Cheagurile se pot desprinde de vena in care s-au format si migreaza in plaman unde dau embolie pumonara, o boala potential fatala. Pentru a evita asta, primiti tratament anticoagulant de fiecare data cand aveti gips pe picior sau sunteti operati.

2. Embolia grasoasa, cam la fel ca tromboza, numai ca de vina de data asta sunt picaturi de grasime care ajung in fluxul de sange din maduva osoasa. Femurul e cel mai frecvent de vina, si grasimea asta e mobilizata fie de traumatismul in sine, fie cand fixam femurul cu tije centromedulare (adica in mijlocul canalului osului).

3. Complicatii respiratorii si renale, apar sub forma de pneumonii sau infectii urinare, sunt strans legate de imobilizarea prelungita la pat. Se trateaza cu antibiotice.

4. Escarele de decubit (sau ulceratii) apar din aceeasi cauza de mai sus. De aceea pacientul trebuie mobilizat cat mai devreme si mai frecvent.

5. Agravarea unei boli preexistente. Daca avem diabet, insuficienta cardiaca, etc etc, putem asista la o agravarea a conditiei date de acestea. Se trateaza fiecarein consecinta.

Sper ca nu am ratat vreuna, dar acestea sunt in mod deosebit lucrurile care pot aparea in urma unui traumatism soldat cu o fractura.

In rest, sa auzim de bine!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fracturile (cand ni se rupe osul) - partea 1

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Cine mai e si asta Paul Nastase?