PRP (terapia cu plasma imbogatita cu trombocite)


                Am zis ca o sa scriu la un moment dat despre acest subiect in detaliu si pe blog, si iata ca a venit vremea, dupa inca o pauza destul de mare de scris. Mi-am propus sa atac fiecare tip de infiltratie in parte si sa incep cu preferata mea, un fel de specialitate a casei. Recunosc ca am fost inspirat de un pacient de-al meu care m-a oprit azi pe hol intr-una din clinici sa imi multumeasca si sa imi spuna cat de bine e dupa injectari.

Ce este PRP?

Este un preparat pe care il obtinem din sangele propriu, practic este plasma cu un nivel mai mare de trombocite decat in mod normal per mL.

Face parte din marea familie de preparate care se numesc ORTHOBIOLOGICS. Din aceasta familie fac parte grefele de os sau tendon pe care le folosim noi in operatii, celule stem, factori de crestere, etc.

Ce este trombocitul?

Reprezinta acele celule (sau mai precis fragmente celulare) care opresc sangerarea in corpul nostru, ele formeaza cheagul de sange cand ne taiem cu cutitul sau ne zgariem, etc. Important insa este ca sub cheagul acesta ele initiaza un proces de reparare si "chemare" a altor celule in vederea reconstruirii tesutului afectat. Ele pot determina formarea de vase noi de sange, de inmultire a celulelor din jur si de neutralizare a unor proteine care fac rau.

Trombocitul asta secreta niste proteine speciale care se numesc factori de crestere. Mi-a placut pe internet o imagine pe care o reproduc aici:
Acesti factori de crestere sunt de fapt "vinovatii" pentru aparitia vindecarii. Prin toate mecanismele pe care le stimuleaza. Dar unii sunt mai buni ca altii si aici e posibil ca in anii urmatori sa avem inca niste descoperiri in acest sens de la colegii nostri cercetatori.
Totul merge mana-n mana si cascada asta de reparare este foarte fina si greu de reprodus de catre noi, cu alte cuvinte, organismul nostru stie mai bine decat noi sa se repare. Ceea ce este si scopul final al acestei infiltratii.

Pe langa trombocit mai am si niste leucocite, tot in plasma. Astea sunt celulele care ne protejeaza pe noi de inamicii externi, un fel de soldati universali. De altfel, ele nu au niciun alt rol, si in niciun caz vreun rol in vindecarea propriu-zisa, in afara de una dintre ele, si anume monocitul. Dar despre el nu prea avem ce spune aici, deci il putem ignora cu succes. De ce sunt totusi important de mentionat? Veti vedea imediat.

Cate tipuri de plasma sunt/putem obtine?

1. PRP are doua ramuri. Una bogata in leucocite, numita LR-PRP (leukocyte rich) si alta saraca in leucocite, numita LP-PRP (leukocyte-poor).
2. Mai exista si un alt produs, numit PPP (poor platelet plasma), care e foarte bogata in fibrinogen si se poate face un cheag de fibrina din ea, ca un fel de cheag structural care ne ajuta sa reparam fizic niste tesuturi, cum ar fi un menisc cand facem transplant sau sutura, etc. Sau injectam un muschi rupt si el se vindeca pe cheagul respectiv.

Nu o sa intru in detalii de ce s-a ajuns la impartirea asta pentru ca sunt termeni de ultra-specialitate. Dar va pot pune aici aplicabilitatea fiecaruia.

Cand folosim LP-PRP?

In artroza. Cand avem nevoie de reparare fara inflamatie, nu putem avea multi soldati inauntrul unei articulatii care si-asa doare si e deja inflamata. Vrem sa calmam spiritele, asa ca eliminam soldatii din schema. Toate studiile arata ca e ideala pentru gonartroza. Pentru coxartroza sunt mai putini care sunt in favoarea ei, dar exista studii bune care arata efecte favorabile.

Cand folosim LR-PRP?

In tendinopatii cronice, cum ar fi cotul tenismenului (epicondilita laterala), tendinopatia gluteala (sold), rezultatele sunt foarte bune. Mai putin bune dar totusi merita incercat sunt cazurile de tendinopatie rotuliana, cvadricipitala si ahileana. Foarte putini indica LR-PRP in tendinopatia coafei rotatorii (a umarului).
De asemenea se mai poate folosi in fasceita plantara, dar cu rezultate variabile.

De asemenea, se incearca sa se foloseasca PRP in diferite tehnici chirurgicale, aici vorbim despre ligamentoplastii, de sutura de coafa rotatorie, etc. Cel putin pentru ligamente am folosit si eu PRP cu rezultate bune.

Unde nu trebuie folosit PRP? (sau unde nu folosesc eu, pentru ca nu sunt convins de studiile de pana la ora asta)
1. In rupturi de tendon subtotale sau totale - trebuie cusut
2. In leziunile umarului
3. In leziuni izolate de menisc, sau pentru coloana vertebrala
4. La pacienti cu asteptari exagerate (atentie, PRP nu este minunea care ne va salva!!, dar este un ajutor bun)
5. La pacienti cu contraindicatie pentru terapia PRP : tulburari de coagulare, afectiuni hepatice, infectii virale sau bacteriene, acute sau cronice, etc.
6. La pacientii unde lucrurile sunt depasite, cu gonartroza grad IV (adica os pe os)

PRP nu se amesteca cu anestezic local, pentru ca influenteaza rezultatul in mod dramatic! Deci injectarea se face fara acest anestezic, care oricum de multe ori e inutil si chiar daunator.

Efecte adverse ale PRP nu au fost documentate inca, tocmai pentru ca aceasta tehnica foloseste un produs din corpul pacientului, deci pacientul nu are cum sa fie alergic sau sa aiba reactii adverse la propriul corp. Dar au fost identificate cateva reactii agresive ale efectului PRP asupra tendoanelor cel mai adesea, ducand pana la disparitia tendonului injectat. Vorbim aici de LR-PRP.

Sper sa va fi lamurit cat de cat, astfel incat sa mai elucidam din misterul acestei terapii.

In rest, sa auzim de bine!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Fracturile (cand ni se rupe osul) - partea 1

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Durerea in calcai (fasceita plantara) si pintenii