Acele

Spuneam in blogul anterior ca ortopedul e cu acele si cutitul. Astea sunt "armele" cu care noi putem sa ne luptam cu durerea care macina pacientul si suntem acum, in 2018, dotati cu o sumedenie de instrumente si solutii, care mai de care mai interesante.

Sa va povestesc putin despre faimoasele infiltratii.

Nu am intalnit niciodata in practica mea o frica mai organica decat cea a pacientului roman de ace. Preferabil sa ii dai in cap cu ceva, decat sa ii spui ca ii faci o infiltratie. Probabil sunt prea tanar sa inteleg de unde vine frica asta, desi am niste vagi banuieli. De aceea eu prefer sa le spun injectii. Pentru ca asta sunt ele de fapt. Ca orice alta injectie, numai ca nu "in fund" sau "in vena", ci prin locuri in care prea putin te astepti sa intre acele in tine.

Aici avem trei mari grupe de infiltratii:

1. Terapiile biologice - (diverse chestii care sunt in mod normal in corpul nostru si le scoatem sa le injectam in alte parti)
2. Acid hyaluronic
3. Alte substante medicamentoase (steroizi - nu aia din sala de forta, derivate din plante, ozon, etc.)

Tintele noastre sunt practice locurile unde va doare. Ca e o articulatie, ca e un tendon, un ac isi va face loc pe acolo si ortopedul va injecta.

Sa le luam pe rand, zic.

Terapiile biologice sunt la mare moda si mare cautare in practica noastra in momentul actual. Sunt doua mari familii aici, terapiile cu plasma si terapiile cu celule stem.
Plasma o luam noi din sangele venos, care e centrifugat intr-o centrifuga speciala, si apoi e injectata.
Sunt doua feluri de plasma. Una bogata in trombocite (PRP), una saraca in trombocite (PPP). PRP foloseste acel trombocit, care e celula pe care o vedem noi ca se aduna sub forma unui cheag de sange cand ne taiem cu cutitul la bucatarie. Eficacitatea acestei proceduri, desi initial crezuta a fi minunea data de la Dumnezeu, este dovedita in studii numai in cazul artrozelor, a condropatiilor, in epicondilita laterala, tendinopatia gluteala si ahileana, si cam atat. Daca injectam altceva cu PRP, nu se prea intampla nimic fata de placebo si esti bun de tras de par. In cazul artrozelor, se opreste procesul de distrugere dinauntrul articulatiei, cel putin temporar. Eu zic pacientilor mei ca isi cumpara timp. Sunt multe conditii care trebuie indeplinite de catre pacienti pentru a avea un rezultat foarte bun, si ar insemna sa scriu romane, nefiind scopul meu principal. Si atentie, nu regenereaza cartilaj! PPP are un scop foarte limitat, si despre asta nu vorbesc aici, fiind adresata atletilor cu rupturi musculare care vor recuperare ultra-rapida.

Celulele stem, faimoasele, pot fi extrase din grasimea de pe burta (primesti si o liposuctie pe langa infiltratie) sau din maduva oaselor. O alta minune de la Dumnezeu. Preponderent se foloseste pentru artroze. Studiile care arata eficacitatea acestei proceduri sunt limitate fie ca numar de pacienti, fie nu sunt "de incredere". Practic terapia exista pe piata pentru ca cel putin pana acum nu s-a demonstrat ca ii poti face rau unui pacient daca injectezi asa ceva, dar nici nu poti sti ca e wow. Cel putin pana la data de azi. Eu personal o fac, dar in cazuri bine selectionate. O sa las aici un link cu un articol care mie mi se pare foarte pertinent: promising-treatment-or-hoax . Si nu, nu le folosim pe alea din ombilicul fiilor/fiicelor voastre, recoltate la nastere (am primit aceasta intrebare).

Acidul hyaluronic este, din pacate, intr-un mare con de umbra in Romania, mare parte datorita faptului ca e folosit de multe ori gresit, sau folosind produse de proasta calitate. 50% din cauza ca pacientul roman e sarac, nu isi permite injectii scumpe, e terifiat de infiltratii, ortopedul sau reumatologul, mai nou am auzit ca si medicii de Recuperare Medicala s-au avantat la infiltratii, fac un compromis. Celalalt 50% e cauzat de folosirea gresita a acestui tip de injectie. Ea se foloseste doar in artroze si doar in cele usoare sau medii. Nu de putine ori am pacienti in clinica cu artroze severe, "os pe os", care au fost injectati cu acid hyaluronic, bineinteles fara efect. Si mai exista un aspect. Exista doua familii de acid hyaluronic. Unul gras si unul slab, pe romaneste. Ala gras e bun, ca unge bine, ala slab unge mai putin bine si trebuie facut de mai multe ori ca sa fie cat de cat eficient. Studiile cele mai noi au aratat ca doar ala gras si care mai e prins si in hora unul in altul (greutate moleculara mare si cross-linkat molecular) are eficienta. Viata acestei molecule depinde de cat de mare si legata e. Asta dureaza 6-12 luni, in functie de cat de mult foloseste pacientul genunchiul de exemplu. Si apoi vii la revizie, ca la masina, sa "schimbi uleiul". Ca practic asta e.

Steroizii. Cei mai vechi de pe piata. Si cei mai folositi. Se injecteaza la steroizi de nu va vine sa credeti. Si pe buna dreptate. Sunt substantele care, cel putin teoretic, ne iau durerea cu mana. Sunt toate derivate din hormoni pe care ii avem noi in mod normal in corp, denumiti corticosteroizi. Unii sunt mai buni ca altii, fac mult bine dar cateodata fac si rau. De regula sunt injectati impreuna cu un anestezic local, care sa usureze durerea mai rapid. Fiecare medic isi face cocktailul lui, dar cel mai frecvent e vorba de xilina si dexametazona, betametazona, etc. Exista un tip de steroid care e deosebit de eficace, bineinteles de negasit in Romania, care se numeste Triamcinolona, si care face mici minuni pentru artroze. Pot fi injectati in orice stadiu al bolii, ce constituie un avantaj. Au si dezavantaje in schimb. Sunt toxice pentru cartilaj si tendon, asta insemnand ca de obicei beneficiate de una singura daca inca aveti stoc de cartilaj sau un tendon intreg, si daca faceti mai multe, s-ar putea ca tendonul sa se rupa spontan si cartilajul sa se subtieze (undeva la 1.6 mm pe an). De aceea eu prefer sa injectez articulatiile cu steroid doar cand nu am alta solutie la indemana. Celalalt risc la care va supuneti cand se injecteaza steroid e un risc de infectie locala, datorita faptului ca steroizii scad raspunsul imun natural al corpului in zona respectiva si daca pe ac a intrat si o bacterie, sansele de a se inmulti acolo sunt mai bune pentru ea, rele pentru noi.

Banuiesc ca toata lumea a auzit de Diprophos. "Aoleu, mi-a bagat Diprophosu', m-a si chinuit, si mi-a tinut pana la usa cabinetului". Suna cunoscut? Pentru mine da. Regretabil, aceste cazuri sunt cele mai frecvente. Sunt cele pentru care nu mai exista niciun remediu care sa implice acele, ci doar cutitul. Diprophos este denumirea comerciala a betametazonei, care e tot un steroid. Asta nu inseamna ca el e mai prost, ci ca de cele mai multe ori, romaneste, pacientul se prezinta intr-un stadiu avansat de boala si nu mai e nimic eficient.

Mai sunt si fiole ca Alflutop, Zeel, etc. ce contin tot felul de preparate din Arnica, Echinaceea, Musetel, extracte din peste si alte plante, cu eficacitate zic eu subiectiva, fara trialuri clinice convingatoare, dar aprobate de agentiile de medicamente internationale ca alternative de tratament. Renumitul Dr. Oz are inclusiv un articol ce se numeste Biopuncture. Imi rezerv dreptul de a fi rezervat.

Despre Ozon, am auzit ca s-a reeditat Dragostea din Tei. Aveti link aici.

In concluzie, injectii se fac multe, deseori ca prima ETAPA de tratament, nu sunt miracole de nicio parte, dar care va pot scapa de belea cel putin pe termen scurt. Aveti mare grija unde va injectati, cine va injecteaza, e o industrie incredibil de mare, se fac multi bani pe tema asta, si de obicei ce pare ieftin ca braga, asta si cumparati. Adica bani aruncati pe fereastra. Terapiile biologice sunt scumpe, acidul hyaluronic bun la fel, asa ca fiti foarte atenti catre ce va adresati. Si nu va fie frica! Injectia facuta bine deseori nu doare aproape deloc.

Al vostru,

Paul Nastase

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fracturile (cand ni se rupe osul) - partea 1

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Durerea in calcai (fasceita plantara) si pintenii