Pastile si alifii

Asta o sa fie o postare anosta. Pentru ca aici o sa demontez putin, cu voia Dumneavoastra, mitul retetei.

Cand am intrat eu in facultate, si chiar si inainte de ea, era o vorba mare printre medici: cu cat mai lunga reteta, cu atat te va aprecia mai mult pacientul. Si daca strecori si o alifie pe care sa o gaseasca de preparat doar la farmacia Academiei (fara sa fac reclama), cu atat mai bine.

Reteta magica a fost exploatata la maxim, mai ales in perioadele in care nu prea aveai acces la medicamente (perioada comunista), dar si dupa, intr-o cutuma care continua si pana in ziua de astazi. Stateam de vorba cu o colega reumatolog careia ii ziceam sa nu mai dea atatea pilule inutile, si raspunsul ei a fost simplu: pai daca ei imi cer, eu ce sa le dau? Trebuie sa scriu ceva! Stiu si eu ca nu ajuta la nimic, dar ei vor pastile si alifii! Si uite asa intram intr-un cerc vicios.

Sa le luam pe rand:

Medicamente impotriva artrozei:

O parte din pacienti imi spun ca ei au luat glucozamina, condroitina, cartilaj de rechin, colagen, Celadrine, si asa mai departe si le-a facut bine. O sa va las un link AICI in care veti vedea un studiu elvetian despre primele doua, in care spun raspicat ca nu exista nicio diferenta intre ele si placebo! Procentajul de pacienti care raspunde inclusiv la placebo este destul de mare, in schimb! De asemenea, in studiul respectiv autorii spun ca au gasit ca studiile comandate de industria farmaceutica, adica producatorii de astfel de medicamente, favorizeaza produsul respectiv. Totul fiind o mica mascarada pe spinarea pacientului. Singurul efect? La cel putin 50 lei per flacon, efectul este de subtiere a bugetului, nicidecum de ingrosare a cartilajului Dumneavoastra. Mai mult decat atat, Asociatia Ortopezilor Americani nu recomanda deloc folosirea acestor suplimente, recomandare bazata pe multe studii publicate in literatura.
Colagenul este o proteina ca oricare alta. Se degradeaza in ficat, se reconstituie de catre organism doar daca acesta considera necesar, nicidecum 100% spre articulatia Dumneavoasta. Sfatul meu e ca mai bine mancati o friptura de vita decat sa dati banii pe colagen.
Celadrine si alte preparate din plante, prefer sa nu comentez acest aspect, din experienta personala cel putin, nu am sfaturi pozitive nici fata de aceste preparate.

Alifiile:

Exista geluri si creme pe baza de antiinflamatoare, si exista si creme care doar provoaca rece sau cald in zona aplicata. Exista o discutie mare pe tema lor, unii spun ca sunt eficiente, altii ca nu, depinde foarte mult de afectiunea tratata. Ce ce cert e ca nu sunt un panaceu (medicament-minune) si nu ar trebui nici macar sa cereti medicului Dumneavoastra acest tip de medicamente. Va spun si de ce: in primul rand nu necesita reteta. Orice medicament care nu necesita reteta e considerat destul de inofensiv ca sa fie lasat la libera alegere a pacientilor. In al doilea rand, exista doua mari tipuri de unguente: cu antiinflamator sau pe baza de plante cu efect antiinflamator, si altele cu efect strict local, adica ori racesc ori incalzesc zona. Eu pe cele din urma le numesc "pacalici", din motivul ca ele distrag atentia Dumneavoastra de la problema initiala, la alta, care este ori racirea puternica a zonei, ori incalzirea ei. Aici intra si plasturii cu capsaicina (extract de ardei iute). Mare atentie pentru ca exista arsuri chimice din cauza capsaicinei. Cele cu antiinflamator, sau pe baza de plante, sunt cu dus si intors. Unii spun ca pentru afectiuni cronice sunt bune si ca pentru traumatisme nu, altii chiar pe invers. Eu ma abtin de la comentarii, dar nici nu le prescriu, pe niciuna din ele.

Antiinflamatoarele si analgezicele:

Aici sunt pastilele cele mai prescrise din lume. Orice ne doare, vom primi un medicament din clasa asta. Practic toate fac acelasi lucru, sa va scada durerea, prin mecanisme diferite. In Anglia se incepe totdeauna tratamentul cu Paracetamol si Ibuprofen. Cine a fost vreodata acolo stie ca medicamentele astea sunt papate mai rau ca painea calda la noi. Sunt si ieftine rau, o cutie e cam 2 lei. Este o mare discutie privind eficacitatea Paracetamolului ca antiinflamator, unii zic ca nici nu e antiinflamator, altii zic ca nu face mai nimic pentru durere, in fine, cert e ca se da la greu in Vest.
Noi romanii suntem mai cu mot si ne place mereu ce e nou si abia aparut pe piata, asa ca o sa primiti Vimovo, Arcoxia sau Celebrex ca antiinflamatoare, de vina fiind si marketingul agresiv al firmelor din spatele medicamentelor astora. Si eu dau Arcoxia pentru ca e eficient si se ia o singura data pe zi, personal mi se pare usor. Nu lipsit de complicatii insa, si aici o sa fim precauti in special cu persoanele in varsta.
Dupa asta vin medicamentele de tip opioid, gen Tramadol, Codeina, si combinatiile lor impreuna cu Paracetamolul. Spun pacientilor carora le dau asta ca nitica heroina nu a stricat nimanui. Mai in gluma mai in serios, toate substantele astea (inclusiv heroina) sunt derivate de morfina, adica din seminte de mac. Traiasca Afghanistanul. Cine urmareste Game of Thrones are sa afle acum ca "milk of the poppy" chiar este analgezic si un drog foarte tare. Care din pacate da dependenta. In schimb daca iau Tramadol 10 zile nu o sa ma apuce strechea sa incep sa caut "bilute" prin Ferentari. Adica nu o sa devin dependent. Dar daca iau 3 luni, tot ce e posibil. Asa ca se da numai cu reteta (sau asa ar fi legal si corect) si cu moderatie.
Pastilele astea de mai sus sunt cam singurele care chiar ajuta in cazul artrozelor, documentat. Si o sa imi ziceti ca daca nu am voie sa le iau o durata indelungata, ce fac? Pai simplu, cautam si alte metode de tratament. Si daca nu dau roade? Atunci stim cu siguranta ca ar trebui sa ne orientam catre tratamentul chirurgical.

Ar mai fi multe de spus pe tema asta, dar risc sa ma lungesc si sa va plictisesc. Indiferent de ce pilule luam pe gura, trebuie sa stim la ce riscuri ne expunem, cat de bine ne fac (sau daca chiar ne fac bine si preferabil nu rau), cat de mult sa luam si cat de des, daca mai sunt si alte variante, si tot asa. Adica sa stati de vorba cu medicul Dumneavoastra prieteneste.

In rest, sa auzim de bine.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fracturile (cand ni se rupe osul) - partea 1

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Durerea in calcai (fasceita plantara) si pintenii