Despre oase si diverse simptome

Din moment ce primesc foarte multe solicitari de cele mai variate genuri, am simtit nevoia sa fac un mic ghid dupa care sa se urmeze orice pacient sau ruda a acestuia, sa vada, cel putin preliminar, daca este intr-adevar cazul sa vina la ortoped sau nu.

Ziceam despre ortopedie intr-un blog anterior ca e ramura chirurgicala care se ocupa de aparatul locomotor. Aparatul locomotor este format din multe structuri, si anume: oase si articulatii, muschii cu tendoanele lor, ligamente si nervii si vasele dinauntrul sau de pe langa acestea.

Nu orice os este, in schimb, al ortopediei, asa cum nici ortopedia nu se ocupa numai de oase, cum vedeti mai sus. De exemplu, craniul este tot os. Dar de el se ocupa neurochirurgia, ORL, chirurgia plastica si chirurgia buco-maxilo-faciala. Coastele si sternul sunt si ele oase, dar de ele se ocupa chirurgia toracica sau chirurgia generala.

Nervii din maini si picioare sunt arhicunoscuti de ortopezi, prin locul si implicatiile pe care le au ei in momentul in care noi tratam o afectiune anume. Nervii dau dureri destul de mari si foarte asemanatoare, cel putin pentru un pacient neantrenat, cu durerile de muschi sau de articulatii. Alta senzatie in maini si picioare este aceea de furnicaturi, de amorteala, sau chiar disparitia senzatiei la un nivel anume. Ortopedul este implicat in tratamentul problemelor nervoase doar atunci cand cineva a descoperit o cauza anatomica pentru durerea respectiva, care, atentie!, in Romania cel putin, nu trebuie sa aiba legatura cu o hernie de disc vertebral! Herniile de disc sunt tratate de catre NEUROCHIRURG!, in Romania. Celelalte probleme pot fi date pe traseul unui nerv, ca de exemplu in sindroamele de tunel carpian, tarsian sau de peronier comun. Aici nervii sunt striviti incet-incet de niste structuri fibroase care trebuie taiate ori de catre un ortoped, ori de catre un chirurg plastician.

Vasele de sange, chit ca sunt ele vene sau artere, fac obiectul ori a internistului ori a chirurgului vascular. In nicio afectiune a acestora nu suntem noi implicati drect.

Durerile de articulatii, tendoane si muschi. Ei bine, aici se complica lucrurile putin, pentru ca nici macar unii dintre noi, medicii, nu stim sa facem foarte bine diferenta intre a trimite la reumatolog sau la ortoped. Durerea este un lucru greu de tratat, dar mai ales de investigat, pentru ca poate sa aiba o cauza clara, cum ar fi am cazut ieri si m-am lovit, sau poate sa nu aiba nicio cauza aparenta. Si aici incepe bajbaiala.
Eu am o regula de baza. Daca ma doare o SINGURA articulatie, mai ales ca stiu ca mi-am scrantit-o de cateva ori, cand eram tanar, sau mai recent, ma duc la ortoped. Daca "MA DOR TOATE OASELE", sau "MA DOR MAINILE SI PICIOARELE" sau orice alta expresie sora cu acestea, e cazul sa ma duc la reumatolog.

Pe scurt: M-am lovit, mi-am scrantit, mi-am "luxat", mi-am rupt = ORTOPED
               Ma doare genunchiul/genunchii, umarul/umerii, etc = ORTOPED sau REUMATOLOG, la alegere
               Ma dor umerii, genunchii, si un sold, sau orice combinatie, sau ma dor mainile, mi se deformeaza degetele SAU ma dor toate oasele/articulatiile = REUMATOLOG si vede daca e cazul sa se uite si un ORTOPED sau alt medic, in functie de ce gaseste.
               Ma doare spatele/ceafa si mi se duce durerea pe un picior/mana = NEUROLOG/NEUROCHIRURG
               Ma doare spatele dar nu se duce durerea nicaieri = ORTOPED sau RECUPERARE MEDICALA, DACA AM PESTE 18 ANI
               Imi amorteste mana, picior, brat, etc. = NEUROLOG, si daca el gaseste ca am vreun obstacol pe traseul vreunui nerv si ar trebui operat = ORTOPED sau CHIRURG PLASTICIAN. Testul cu care vedem asta se numeste ELECTROMIOGRAFIE sau Test de conducere nervoasa. Fara ea, nu avem cum sa vedem daca intr-adevar asa este sau nu.

Comentarii

  1. Recuperarea medicala o poti enumera aproape peste tot, in randurile de mai sus. Tratez si eu hernii de disc (hernia de disc are indicatie operatorie absoluta rareori; tratarea de tip conservator se poate realiza la recuperare; am tratat inclusiv pacienti cu deficit motor -indicatie absoluta de op- care refuzau operatia si i-am recuperat); tratam la recuperare dureri de spate, de umeri, genunchi etc; tratam sdr de incarcerare a nervilor care nu au indicatie operatorie si recuperam si postoperator; PR, SM, SLA, Parkinson etc tratam si noi. Si...dupa orice fel de operatie, pacientul ajunge la noi (ar fi ideal). Exista recuperare medicala pediatrica...si copiii ajung cu dureri de spate la consult, tulburari de statica ale coloanei si membrelor, dureri articulare etc).

    In concluzie... patologiile din sfera ortopedie/neurochirurgie/chi plastica, care sunt neoperabile/negipsabile/stadii incipiente, care necesita strict tratament conservator ajung/ar trebui sa fie trimisi la recuperare. De asemenea postoperator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Total adevarat, nu am negat niciodata marele rol al Recuperarii Medicale!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Fracturile (cand ni se rupe osul) - partea 1

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Cine mai e si asta Paul Nastase?