De ce ma dor articulatiile cand se schimba vremea? (Meteosensibilitatea)


Din ciclul "Alta intrebare!" , am primit-o si pe aceasta de mai multe ori in timpul consultatiilor.

De ce dor articulatiile cand se face nor afara, sau se schimba vremea? Bunicii nostri ne tot spuneau, si parca vorba asta a devenit un banc intre medici, sau chiar motiv de luat la misto cateodata. Deseori cand eram invitat la radio si dadeau telefon persoane din mediul rural, catre care am o mare afectiune personala, primeam aceasta fraza in caracterizarea durerii lor.

E si un sambure de adevar in zicalele batranilor. Sa va spun de ce. Cand se innoreaza afara, sau se raceste vremea, presiunea atmosferica scade. Asta face ca toate partile moi din jurul articulatiilor noastre sa se dilate putin, fapt care determina durere, mai ales in cazul articulatiilor afectate de artroza. 

De asemenea, depresia si alte probleme psihice care pot da dureri organice se pot declansa la aparitia vremii mohorate. Subiectul asta e cam tabu, dar, cum imi spunea si o prietena terapeut, depresia da dureri de spate, proces care se numeste psihosomatizare.

Al treilea factor tine de creierul nostru. Aparent el blocheaza mult mai greu semnalele dureroase pe vreme rece, fapt care ii afecteaza in mod deosebit pe cei care sufera de durere cronica sau de migrene.

Ce putem face? In afara faptului ca nu putem controla vremea, trebuie sa ne consolam si cu faptul ca dupa vreme rea va veni si vreme mai buna.

De fiecare data cand ne doare ceva si nu ni s-a mai intamplat pana acum, ar fi bine sa vizitam un medic. Meteosensibilitatea nu e o gluma si poate fi un semn de inceput al unei afectiuni articulare. Daca mai sunt si alte semne, cu atat mai mult ar fi bine sa vorbiti cu doctorul Dvs.

Activitatea fizica sustinuta si variata este regula in orice tip de durere articulara, asa ca mentineti-va mobili si activi. Aceleasi sfaturi legate de greutatea corporala si as adauga aici si tipul de imbracaminte, care poate infuenta cat de tare ne doare o articulatie in functie de cat de expusa e la vremea de afara (aviz tinerilor cu blugii taiati la genunchi :))) ). Starea de spirit ar fi bine sa o tinem si pe aceasta ridicata, cu pozitivism, cu atentie la ce mancam si la ce obiceiuri avem.

In rest, sa auzim de bine!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Fracturile (cand ni se rupe osul) - partea 1

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Durerea in calcai (fasceita plantara) si pintenii