Despre artroza
Pana la urma mi-am luat inima-n dinti si o sa atac subiectul asta, pe care il tot tratez si intorc pe toate partile in tot acest timp. O sa dau exemple din artroza genunchiului (gonartroza), pentru ca imi e cel mai la indemana, dar asta nu inseamna ca pentru alte articulatii difera mult metodele de tratament.
Ca sa intelegem putin despre articulatii trebuie sa intelegem prima data ce e o articulatie. E locul unde se intalnesc doua sau mai multe oase. Sunt de trei tipuri. Fibroase (imobile), cartilaginoase (semi-mobile) si sinoviale (mobile).
Articulatii fibroase sunt cele care nu misca, sunt imobile, oasele sunt tinute legate de catre un ligament. Dintii sunt cel mai bun exemplu, in gaurile lor din maxilar si mandibula.
Articulatii cartilaginoase sunt cele in care miscarea este redusa, si exista un zgarci pe romaneste care face legatura. Cel mai bun exemplu este articulatia intre vertebre unde avem faimosul disc intervertebral (zgarciul).
Articulatii sinoviale sunt cele obisnuite, mobile, care ne si dau cele mai mari batai de cap. Genunchiul, soldul, umarul, etc., sunt invelite intr-o camasa (capsula articulara) care secreta lichid sinovial (uleiul) care unge capetele oaselor ce sunt invelite in cartilaj hialin de care trebuie sa ne ingrijim mai ceva ca de sufletul nostru. Ca daca ne doare genunchiul va garantez eu ca ne doare si sufletul.
Ce este artroza? A nu se confunda cu alte -oze (ca osteoporoza, exostoza, etc.), artroza este degenerarea progresiva a articulatiilor sinoviale. Aici criticii o sa spuna ca avem si spondilartroza (sau spondiloza) la coloana, dar asta e o poveste mult prea complicata si nu vreau deocamdata sa intru in subiect. Practic se toceste cartilajul din varii motive.
De ce? Primesc des intrebarea asta de la pacienti, am concluzionat eu ca ne trebuie un tap ispasitor. Ei bine sunt o sumedenie de factori de risc.
Factori de risc modificabili (adica aia pe care putem sa ii eliminam la o adica):
- traumatismele la nivelul articulatiei (accidente, fracturi, etc.)
- ocupatia (meseria, hobby) si miscarile repetitive
- slabiciunea musculara (aici as pune si sedentarismul)
- obezitatea, glicemia crescuta si rezistenta la insulina (pe romaneste pre-diabetul), dislipidemia, hipertensiunea arteriala, guta, etc.
Factori de risc nemodificabili (adica aia cu care ne nastem si asta e viata):
- sexul feminin - femeile fac artroza mai des decat barbatii
- varsta - e clar ca articulatiile imbatranesc odata cu noi, dar, ca anecdota, cartilajul afectat de artroza are compozitie foarte diferita de cartilajul "batran", dar fara artroza
- probleme genetice (aici eu as pune ca mentiune speciala boli autioimune cum ar fi poliartrita reumatoida unde lucrurile se complica dramatic)
- rasa (albii fac artroza mai rau decat negrii de exemplu)
Ce se intampla practic?
Apar niste procese de degenerare moleculara, care odata pornite, e imposibil practic sa le mai opresti. Exista unele teorii care dau vina pe niste receptori de vitamina D, estrogen, pe anumite gene care pornesc artroza, s.a.m.d., dar nu au fost confirmate in totalitate. Cartilajul se imbiba de apa, se dezorganizeaza si se rupe.Tesutul sinovial devine din ce in ce mai gros si apare vestita "apa la genunchi" sau in alte articulatii. Osul se remodeleaza conform noilor modificari si nevoi si apar acele ciocuri (osteofite).
Cum ne simtim noi cu artroza? Pe scurt, din ce in ce mai rau. Apare durere noaptea, cand ne sculam din pat, avem senzatia ca trebuie sa "ungem" articulatiile cu anumite miscari in primii pasi, apare senzatia de blocaj articular, de frecat os pe os, de restrictie la miscare. Articulatia se umfla, apare si "apa". Mersul se poate modifica si el. Segmentul afectat se poate stramba. Daca durerea initial apare cand si cand, in timp devine constanta si ne strica foarte mult calitatea vietii. Eventual devenim si mici statii meteo, stim primii cand se schimba vremea.
Cum tratam?
In primul rand trebuie sa intelegem de ce avem artroza. Daca e primara (adica asa s-a intamplat) sau e secundara (avem o cauza certa, cum ar fi o fractura intra-articulara, care, desi operata bine, e un factor de risc pentru artroza). Daca am aflat si avem o idee, atunci ne trebuie putina reeducare. Ne informam, ne schimbam stilul de viata, eventual ocupatia care a dus la artroza, etc.
In al doilea rand slabim. Un indice de masa corporala normal e tinta ideala. Bine ar fi sa ne uitam si la ce mancam. Regimul vegetarian (atentie, nu vegan!) este dovedit a fi de ajutor in reducerea simptomelor artrozei.
In al treilea rand ne miscam. Initial vom fi trimisi la recuperare medicala. Aici am o mentiune foarte importanta. Majoritatea pacientilor considera, sau sunt supusi la proceduri exclusiv fizioterapice, cum ar fi lasere, curenti de tot felul, bai de tot felul, galvanice sau nu, magneti si alte procedee. Ei bine, in Vest se face gimnastica. Si cam atat. Foarte rar am vazut cele descrise mai sus. Dar gimnastica se face, nenica, la greu. Musculatura trebuie intarita corect, cu exercitii care sa imi creasca puterea musculara!
Mai sus aveti un grafic cu numarul de repetari si cu fiecare scop in parte, va traduc, e vorba de puterea musculara, hipertrofia musculaturii si de rezistenta musculara la efort. Presupun ca toti ati auzit de sintagma faceti 10-12 repetari din exercitiul x. Daca faceti acele 10-12 repetari, cel mai probabil o sa aveti muschi mai frumosi, dar in niciun caz mai puternici, daca va uitati mai sus in poza la cifra 12. Puterea musculara se mareste la putine repetari, maxim 5, cu greutate peste ce poate pacientul. Macar de le-am face si pe alea 12... ATENTIE! Studiile au aratat ca o combinatie intre exercitiile facute la bai sau la sala de gimnastica si LUCRUL ACASA! este cea mai buna metoda, dar daca incetati sa mai facet exercitii, dupa 6 luni se pierde efectul pozitiv dat de acestea!
Medicamente
In prezent nu exista pe piata un medicament specific impotriva artrozei, in acest sens exista studii care incearca sa puna pe piata asa ceva, dar sunt inca in derulare. O sa revin asupra subiectului cand terminam aceste studii.
Am mai scris de vestitele suplimente alimentare, care reprezinta apa de ploaie in general.
Prima linie de tratament reprezinta anti-inflamatoarele, impreuna cu un medicament care se numeste Tramadol. Eu dau reteta pentru asa ceva ca prim rang de tratament. Multa lume prezinta reactii adverse diferite la acest tratament, dar clinic e dovedit ca reteta asta impreuna cu masurile de mai sus dau cele mai bune rezultate.
Infiltratii
Pe piata sunt doua tipuri de infiltratii la momentul actual. Farmacologice si biologice. Am detaliat intr-o alta postare eficienta lor, americanii sunt impartiti in pareri, europenii si mai si.
Din ce am studiat eu personal, infiltratiile biologice sunt eficiente pe o durata de circa 6 luni pentru ameilorarea simptomelor, dar inca nu este clar efectul lor regenerativ. Rezultatele sunt insa promitatoare. Infiltratiile farmacologice au eficienta dovedita si eu le recomand in diferite stadii ale afectiunii, in functie si de pacient. Ce trebuie sa retinem e ca nu trebuie sa ne temem de infiltratii si ca ne pot face mult bine. Atentie, ozonoterapia nu e indicata in artroze, ci doar in afectiuni ale coloanei vertebrale!
Dispozitive medicale
Initial se prescriau niste talonete de modificare a mersului, s-a renuntat din cauza lipsei de eficienta. In schimb exista niste orteze de descarcare pentru genunchi care au eficienta in a descarca acel compartiment care doare mai tare.
Operatii
Se indica NUMAI daca tratamentul conservator a esuat. Practic trebuie sa faceti toti pasii de mai sus si sa nu aveti un efect pozitiv ca sa ajungeti sa fiti operati.
Un mare NU artroscopiei de "curatare" a articulatiei!!! Studiile de la momentul acesta arata ca artroscopia pentru leziuni degenerative de menisc si condropatii nu au niciun beneficiu pe termen mediu si lung, ba mai mult, pot inrautati situatia! Plus ca va supuneti riscurilor si complicatiilor operatorii.
Exista doua tipuri de chirurgie in artroza. Una care pastreaza articulatia, care se numeste chirurgia conservatoare articulara (Joint Preservation Surgery) si una care inlocuieste articulatia bolnava, care se numeste artroplastie (Joint Replacement Surgery).
Din cele conservatoare enumeram:
Osteotomiile de reaxare. Daca aveti picioare in paranteze si artroza apare din aceasta cauza, trebuie sa aveti parte de reaxare pentru a descarca acel compartiment care vi se uzeaza mai tare. Am vorbit despre asta pe larg intr-o postare anterioara.
Distractorul articular. Asta e un dispozitiv de fixare externa, care e un mod nou de a trata artroza. E vorba de a pune niste bare prin os si de a departa femurul de tibie pentru o perioada de 6 luni. Niste elvetieni au inventat asta si ei zic ca regenereaza cartilaj prin lipsa presiunii la mers pe acesta. Ramane de studiat cat de eficient este, e o metoda foarte noua si nu a fost supusa unui trial extensiv.
Protezele sunt artroplastiile (Joint Replacement Surgery).
Aici toata lumea stie ca e deznodamantul final cel mai probabil si eficient pentru o articulatie care sufera de artroza. Practic se inlocuieste suprafata articulara cu piese din metal si plastic sau ceramica. Unele sunt foarte eficiente (proteza de sold, cu o rata de satisfactie de 95%), altele mai putin. Proteza de genunchi are o rata de satisfactie intre 65% si 80% de exemplu, acest procent crescand cu varsta pacientului.
Ce e bine de stiut e ca pacientul trebuie sa se protezeze in momentul in care nu mai e nimic de facut si calitatea vietii lui are de suferit. Niciodata chirurgul nu trebuie sa ia aceasta decizie in locul pacientului, bazandu-se pe radiografii sau alte investigatii. Pregatirea preoperatorie trebuie facuta temeinic si prezentate toate riscurile si complicatiile. Nu e lucru usor nici pentru pacient nici pentru chirurg. La fel si protocolul postoperator trebuie respectat intocmai, cu sfintenie.
Se pot inlocui ori articulatia in intregime, ori doar o parte din ea, adica proteza poate fi totala sau partiala. Depinde de articulatie.
Artrodezele. Reprezinta sudarea oaselor cu eliminarea articulatiei in intregime, consecinta fiind imobilizarea membrului respectiv in pozitia aleasa de chirurg. Operatiile astea elimina durerea, dar si miscarea normala a segmentului respectiv. Reprezenta inainte de inventarea protezelor singura metoda de alinare a durerii, se foloseste si acum in anumite articulatii unde lipsa de miscare e usor de suportat de pacient, sau cand pacientul e prea tanar si are de exemplu o infectie in articulatia respectiva. Aplicabilitatea artrodezelor e din ce in ce mai limitata acum, cu aparitia de noi implanturi performante si de tehnici noi de protezare.
Detalii despre cat tine o proteza, sau cat de eficienta e o procedura sau alta nu am de gand sa dau aici, pentru ca e foarte relativ, in functie de pacient. Tratamentul trebuie personalizat pentru fiecare pacient in parte, pentru ca suntem cu totii diferiti. Nu am sa ma arunc pe pronosticuri de durate de viata de 10 15 20 ani cum fac alti colegi, tocmai din aceste considerente. Dar cu ce trebuie sa ramaneti dupa ce ati citit acesti kilometri de postare este ca optiuni exista, sunt variate, si nu e numai de ce poate face ortopedul pentru dumneavoastra, ci mai ales ce puteti face dumneavoastra pentru dumneavoastra. Noi suntem aici sa va ajutam. Cheia e in mainile voastre.
In rest, sa auzim de bine!
Comentarii
Trimiteți un comentariu