Periartrita scapulo-humerala (sau cand ne doare umarul)


Mi-am propus sa vorbesc aici despre durerea cronica de umar. Poate printre cele mai frecvente afectiuni cu care ma confrunt la cabinet, durerea de umar este redutabila. Poate intr-atat de urata incat ar putea fi comparata cu cele mai mari dureri de masele pe care le-ati experimentat vreodata (daca nu v-au durut pana acum, sunteti norocosi!).

Intai sa va povestesc despre umar. Nu credeam ca voi studia vreodata articulatia asta, mai profund decat baza care mi-a fost dat sa o invat de la predecesorii mei in rezidentiat. Dar am avut ocazia sa ajung la un fellowship (un fel de supraspecializare) in Anglia pe umar si cot si acolo mi s-au deschis ochii. Articulatia asta e nasoala din punct de vedere anatomic. Pentru ca trebuie sa faca multe miscari, cu o raza extrem de mare de miscare si cu multa forta. Umarul este cea mai mobila articulatie dintre toate si din pacate uzura isi face simtita prezenta de la o varsta destul de tanara.
Cel mai greu e cand doare noaptea, cand ne doare cand incercat sa luam ceva din dulapurile suspendate din bucatarie sau lucram cu mainile pe sus.

Ce se intampla de fapt?

Pai sunt mai multe cauze. Una dintre ele e un conflict articular intre oase si ce se afla intre ele. Mai precis o camaruta numita bursa subacromiala si tendonul de dedesubt, care se numeste supraspinos. Un os e ciocanul, celalalt e nicovala, si saracul tendon cu bursa de deasupra se irita si inflameaza. Asta ne face sa ne doara si sa nu mai putem ridica cum trebuie bratul. Apare pe la 40-50 ani, chiar si mai tarziu. Daca pacientul e sportiv, poate sa apara si la varsta tanara, si cauza e cat se poate de evidenta.

Alta cauza e calcificarea tendonului in cauza. Sunt trei teorii care incearca sa explice treaba asta, una mai SF decat cealalta, dar ce trebuie sa stiti Dvs e ca se intampla, e frecventa si poate duce la o afectiune care se numeste "umar inghetat" sau capsulita adeziva. Asta din urma se trateaza cu precadere cu kinetoterapie, si numai in cazuri exceptionale se recurge la interventii chirurgicale.


 

Mai rar poate aparea artroza de umar. Comparativ, in familia artrozelor, mie imi place sa dau exemplul fostului meu sef. Daca in Marea Britanie se fac anual circa 100.000 de proteze de sold si 100.000 proteze de genunchi (vorbesc serios), in cazul umarului numarul e undeva pe la 6000. Asa ca e o raritate. In Romania sunt rarisime, pot sa ii si enumar pe cei care au facut asa ceva. Eu in Anglia am pus patru. In Romania am avut doua cazuri care din pacate nu au vrut sa se opereze.


Cum prevenim?

In primul rand trebuie sa avem grija la activitatea noastra fizica, aici regula echilibrului e de baza, nu trebuie sa exageram cu efortul. Din pacate nu se poate evita in cazul lucratorilor manuali, cu activitate repetitiva. De asemenea culturistii si practicantii sporturilor cu joc care implica mainile deasupra capului (baschet, volei, tenis) sunt si ei predispusi la asa ceva.

Cum tratam?

Pai aici e destul de simplu. Prima linie de tratament intotdeauna este fiziokinetoterapie, antiinflamatoare orale si injectii subacromiale. Pentru a testa daca injectia e eficienta, uneori eu rog pacientii sa astepte pe hol circa 20 minute (cam cat dureaza sa vad alt pacient) si apoi sa retestez umarul dureros sa vad daca s-a ameliorat ceva. Injectia asta e cea mai buna inainte de kinetoterapie cu cateva zile, ca sa fie gimnastica facuta fara durere sau macar cu durere minima.
Las aici un link cu un videoclip scurt despre injectarea umarului.

Daca tratamentul de mai sus nu a reusit in circa 8-12 saptamani, atunci se impune tratamentul chirurgical. De regula este artroscopic, rareori se mai practica deschis, si se face acromioplastie de regula. Asta in cazul sindroamelor de conflict articular, tendinita calcifianta si eventual capsulita retractila rezistenta la tratament kineto. In cazul artrozei, lucrurile stau cam la fel, daca nu reusim sa facem treaba cu infiltratiile specifice artrozei, atunci se cere protezarea.

Mare atentie la rupturile tendoanelor coafei rotatorii, daca aveti asa ceva, e imperios necesar sa va operati, deoarece netratate, aceste rupturi pot aduce iadul in umarul Dvs. Se numeste artropatie de coafa rotatorie si e teribila, se impune o proteza speciala, cu geometrie inversata.

In rest, sa auzim de bine!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fracturile (cand ni se rupe osul) - partea 1

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Durerea in calcai (fasceita plantara) si pintenii