Acidul hialuronic

Bun, acum ca am lamurit cum sta treaba cu PRP, sa trecem la acidul hialuronic.



Acest tip de infiltratie se mai numeste si vascosuplimentare, sau infiltratie cu substanta vascoelastica. Practic ce cumpara pacientul e o seringa preumpluta cu un soi de gel transparent, intr-un ambalaj steril.

      De ce acid hialuronic?

Pai pentru ca la un moment dat niste cercetatori s-au uitat la compozitia lichidului sinovial si au constatat ca mare parte din aceasta este data de fix acest acid, respectiv hialuronatul de sodiu. Si au mai constatat ei ca lichidul sinovial normal are mai mult acid decat cel din articulatiile afectate de artroza. Si s-au gandit ei ca daca mai punem niste acid imbunatatim frecarea in articulatie si asa ne mai prelungim durata de viata a articulatiei.

       Roluri

1. Lubrefiant. Mereu cand vine un pacient la mine in clinica si ii explic despre acidul hialuronic dau exemplu uleiul de motor. Pentru ca fix ca la uleiul de motor, acidul hialuronic are rol de lubrefiant intre "piese", si trebuie facuta revizia o data pe an maxim, chiar la 6 luni daca e posibil. E usor de tinut minte si omul intelege. Dar mai exista si alt rol?

2. Absorbtia socurilor. Ei bine, aici e foarte frumos si interesant de aflat ca, pe langa amortizoarele noastre naturale care sunt meniscurile, insusi lichidul sinovial are si el rol de amortizor, bineinteles mai putin decat sus-mentionatele. Si daca am niste meniscuri uzate sau chiar absente partial sau total, eu zic ca orice plus conteaza.

3. Stimuleaza condrocitul, adica celula care face cartilaj. Unii zic ca stimuleaza chiar si celulele stem din jur, dar ce conteaza e ca pacientul daca se simte bine, se va misca mai bine, si asta in sine poate stimula multe procese de regenerare intraarticulare.

         Cand injectam? Si cand nu?

Pai in primul rand injectam numai in artroza sau uzura de cartilaj izolat. Nu are rost sa injectam in tendoane, sau alte structuri, desi exista asa ceva dar pentru scopuri cosmetice. De retinut e ca gradul IV (adica atunci cand esti os pe os) nu are niciun sens sa injectezi acid hialuronic pentru ca nu mai are niciun efect. Indicatia este doar pentru gradele I-III, cand mai avem ceva de protejat.

El se poate combina cu PRP sau cu steroid, pentru ca nu interactioneaza cu niciunul in mod direct, dar se poate obtine un efect pozitiv dupa injectare de la ambele substante.

          Efecte secundare

1. Reactii alergice. Din ce in ce mai rare, pentru ca tehnologia de obtinere a progresat. Inainte era o problema cu alergia la ou de gaina, pentru ca se obtinea din embrioni de gaina.

2. Reactii inflamatorii aseptice. De obicei la 24 48 ore de la injectare, pentru o categorie mica de pacienti (undeva la 5-10%), genunchiul se umfla mult si pacientul are dureri destul de mari. Trece aproape spontan dupa alte 24 48 ore, cu gheata local si antiinflamatoare.


Cam acestea sunt marile indicatii si precautii legate de acidul hialuronic. De obicei este cel mai indicat pentru genunchi si sold, si rareori indicat pentru alte articulatii cum ar fi umar, glezna sau articulatii mici, desi produse exista in acest sens.

Sa auzim de bine!

Comentarii

  1. Va salut!si eu sufar de o boala la genunchi drept boala hofa.coandromalagie generalizata genunchi drept..am facut infilteati cu hialuron hondro dar nu prea am simtit diferenta,durere tot am...mai exact s.a transformat in usturime

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Fracturile (cand ni se rupe osul) - partea 1

Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri (tendinite, enthesopatii si alte cuvinte lejere)

Durerea in calcai (fasceita plantara) si pintenii